• Historie

Historie

Terugblik 1e editie 2013

Op zondagochtend 24 maart verzamelden, ondanks de koude weersvoorspelling, bijna 500 fietsers zich op het Circuit Park Zandvoort voor hun deelname aan de 1e Omloop van Zandvoort. Om 8.30 uur gaf de wethouder van gemeente Zandvoort, Gert Toonen, het startschot en konden de deelnemers zich over het 4,2 km lange circuit warm rijden. Hierna verlieten zij deze unieke startlocatie voor routes over 40, 80 of 120 km door het duingebied en bosrijke omgeving rond Haarlem. Hierbij trotseerden zij de krachtige oostenwind en daarmee de lage gevoelstemperatuur.

De belangstelling voor dit nieuwe fietsevenement van organisator Le Champion was groot. Maar liefst 1.104 recreatieve en sportieve fietsers schreven zich in voor deze eerste editie. Echter heeft de kou, die door de rijwind voor fietsers nog heviger aanvoelt, een groot aantal fietsers doen besluiten niet te starten. De aanwezige deelnemers hadden zich met winddichte kleding, winterhandschoenen en speciaal geprepareerde winterbanden voor meer grip op het asfalt in de Tarzanbocht goed voorbereid op dit extreem koude eerste weekend van de lente. Op de verzorgingsposten bij LRTC Swift in Leiden, IJs en skeelerclub in Lisserbroek en restaurant ’t Fort in Vijfhuizen kwamen de fietsers op temperatuur en werden de spieren gevoed met energierijke broodjes en warme drankjes. De finish vond plaats in het centrum van Zandvoort, waar alle deelnemers een medaille ontvingen en konden opwarmen bij de diverse horecagelegenheden.

Terugblik 2e editie 2014

De belangstelling voor de Omloop van Zandvoort, die dit in 2014 pas voor de tweede keer plaatsvond, was zeer groot. Bijna 2.000 recreatieve en sportieve fietsers schreven zich in voor de routes over 45, 80 en 120 km. Het weer vormde tijdens deze tweede editie een sterk contrast met de eerste editie in 2013, toen er met een gevoelstemperatuur van -10 gefietst werd. Op zondag 30 maart 2014 was het echter heerlijk fietsweer en werd de Omloop van Zandvoort een echte openingsklassieker. Op de verzorgingsposten bij LRTC Swift in Leiden, IJs en skeelerclub in Lisserbroek en restaurant ’t Fort in Vijfhuizen namen de meeste fietsers even een pauze waarbij zij genoten van de zon en de consumpties aangeboden door de partners van het evenement.

Voor Stichting ALS Nederland, het officiële goede doel van de Omloop van Zandvoort, werd door de deelnemers een bedrag van € 4.000,- bij elkaar gefietst. De cheque voor dit bedrag werd in het centrum van Zandvoort overhandigd aan Inge Metz van Stichting ALS Nederland.

Terugblik 3e editie 2015

Op zondagochtend 29 maart verzamelden 1.600 fietsers zich op het Circuit Park Zandvoort voor hun deelname aan de 3e  Omloop van Zandvoort. Door de uitzonderlijke weersomstandigheden voor het begin van de lente, werd de conditie van de fietsers aan het begin van het wielerseizoen behoorlijk op de proef gesteld.

De belangstelling voor de Omloop van Zandvoort, die dit jaar pas voor de derde keer plaatsvond, was zeer groot. Bijna 2.000 recreatieve en sportieve fietsers schreven zich in voor de routes over 45, 80 en 120 km, waarvan er vandaag zo’n 1.600 van start gingen. Helaas konden de deelnemers vandaag niet rekenen op de mooie omstandigheden van vorig jaar. Bij de start en de proloog over het circuit was het droog, maar later begon het te regenen. De combinatie met de bij vlagen sterke wind maakte het koud onderweg.

Via vernieuwde routes finishten deelnemers op een eveneens nieuwe locatie, namelijk het Marktplein in het centrum van Zandvoort, waar alle deelnemers een medaille ontvingen en konden opwarmen bij de diverse horecagelegenheden. Hier werd dan ook met een voldaan gevoel teruggekeken op deze derde editie.

Terugblik 4e editie 2016

Zondagochtend 20 maart vertrokken 1.950 fietsers vanaf het Circuit Park Zandvoort voor hun deelname aan de 4e Omloop van Zandvoort. Om 8.30 uur gaf Niek Meijer, burgemeester van Zandvoort, het startschot waarna de unieke etappe over het 4,2 km lange circuit werd afgelegd. Hierna verlieten zij de badplaats om een mooie route af te leggen door duingebieden, afwisselende natuur en het gezellige Zandvoort.

Dit jaar was er een nieuwe finishlocatie; de Louis Davidstraat in het centrum van Zandvoort werden de deelnemers warm onthaald. De sfeer hielden ze nog even vast, want bij het Raadhuisplein moedigden velen de 14.000 lopers aan die de laatste meters van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run aflegden.

Terugblik 5e editie 2017

De 5e editie van de Omloop van Zandvoort zorgde op 26 maart 2017 voor veel blije gezichten. Door het goede weer is de aftrap van het wielerseizoen van Le Champion weer geslaagd. In totaal 2.550 deelnemers aan de start, een record! De eerste deelnemers stonden al vroeg aan de start, de zon scheen volop. Veel renners besloten op het laatste moment mee te doen. Onderweg kwamen deelnemers meerdere pitstops tegen waar zij uit de handen van de vrijwilligers van Le Champion een diversiteit aan ravitaillering uitgereikt kregen. 

Na een korte pauze gingen de fietsers door richting de finish in het gezellige centrum van Zandvoort. Er werd nog volop genoten van het zonnetje op het Raadhuisplein. Op naar weer zo’n mooie editie in 2018.