4.000 enthousiaste deelnemers maken fietsfeest van 10e editie Omloop van Zandvoort

Uitverkochte jubileumeditie toont fietsers de schitterende omgeving van Zandvoort

Zondagochtend 24 maart was de pitstraat van Circuit Zandvoort het decor van de start van de 10e editie van de Omloop van Zandvoort. Verspreid over meerdere startgroepen vertrokken 4.000 fietsers voor hun tocht over 40, 80, 100 en 120 km. Voor de start werd een cheque met een recordbedrag van € 12.539,- uitgereikt aan Stichting ALS Nederland, het goede doel van het evenement.

Dat de lente begonnen is, was vandaag enkel te zien aan de vele bloeiende narcissen, krokussen en berken langs de routes. De weergoden waren er vandaag echter nog niet van op de hoogte dat de uitverkochte voorjaarsklassieker op het programma stond: de deelnemers kregen onderweg te maken met herfstachtige buien en een forse westenwind.

Volop variatie onderweg
De weersomstandigheden mochten de pret niet drukken. Het deelnemersveld had de juiste kledingkeuze gemaakt en was er vanaf de start op Circuit Zandvoort klaar voor om er een fantastische fietsdag van te maken.

De ronde over het circuit, waar over vijf maanden de Formule 1-coureurs weer met hoge snelheid overheen scheuren, blijft het meest geliefde onderdeel van de Omloop van Zandvoort. Het grootste deel van de fietsers nam alle tijd voor deze eerste kilometers door volop selfies en video’s te maken. Toch was er ook een groot aantal fanatiekelingen dat met een hoog tempo een aanval deed op de beste tijd op het Strava-segment.

Na de spectaculaire ronde over het circuit zetten de 40 km-deelnemers via het duingebied koers richting Aerdenhout. De fietsers die vandaag voor de 80, 100 en 120 km gingen, vervolgden hun weg richting Zuid-Holland. Via de verzorgingspost in Lisserbroek en het nieuw geasfalteerde Langepad fietsten zij in de richting van het Haarlemmermeerse Bos naar Paviljoen Loef, aan de rand van Haarlem. Hier was voor iedereen even tijd om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. De deelnemers aan de twee langste afstanden, de 100 en 120 km, fietsten daarna door Spaarnwoude, langs de pitstop bij Villa Zomerdijk en kregen als toetje nog een mooi klimmetje te verwerken.

Bij de drie pitstops onderweg was er volop gezelligheid en stonden enthousiaste vrijwilligers klaar om de deelnemers te voorzien van een stempel en iets lekkers te eten en drinken.

€ 12.539,- voor Stichting ALS Nederland
Ook dit jaar was Stichting ALS Nederland als goed doel verbonden aan de Omloop van Zandvoort. Bij hun inschrijving konden de deelnemers een vrijwillige donatie doen aan de stichting die werkt aan een oplossing voor ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Daarnaast hebben veel deelnemers extra geld ingezameld door een sponsoractie te starten en hun tocht voor Stichting ALS te fietsen.

Dankzij de vrijwillige donaties en sponsoracties van de deelnemers mocht René Wit, adjunct-directeur van Le Champion, vlak voor de start een cheque met een recordopbrengst van € 12.539,- uitreiken aan Stichting ALS Nederland.

Fiets de zomer tegemoet
De 11e editie van de Omloop van Zandvoort vindt plaats op zondag 30 maart 2025. Tot die tijd organiseert sportorganisatie Le Champion nog meer leuke en uitdagende evenementen. Het eerstvolgende fietsevenement is de Ronde van Noord-Holland. Deze lenteklassieker viert haar 50e editie op zaterdag 20 april. Inschrijven voor 85, 110 of 160 km kan via www.rondevannoordholland.nl.
24-03-2024